Ongewenste haargroei en overbeharing

Wat is ongewenste haargroei en overbeharing?

Met ongewenste haargroei worden alle haren op het lichaam bedoeld die als storend worden ervaren. Daarnaast kan er ook sprake zijn van overbeharing op het lichaam. Overbeharing betekent dat er meer haargroei aanwezig is dan normaal.

Er zijn twee soorten van ongewenste haargroei/overbeharing:

 • Hypertrichose
  Dit is een toename van haargroei op lichaamsplekken waar al haargroei aanwezig is, maar de haren zijn hierbij langer en donkerder. Dit verschijnsel kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen vanaf de puberteit.
 • Hirsutisme
  Dit is haargroei volgens het mannelijk beharingspatroon bij vrouwen.

Vanaf de geboorte staat het aantal haarzakjes dat een lichaam heeft vast. Hoeveel haarzakjes dit zijn is afhankelijk van de afkomst. Gedurende het leven vinden er verschillende fases plaats waardoor er hormoonschommelingen plaatsvinden. Voorbeelden daarvan zijn: puberteit, zwangerschap en de overgang. Tijdens hormoonschommelingen worden haarzakjes geactiveerd en beginnen er haren uit deze haarzakjes te groeien. Wanneer u laserontharing hebt ondergaan zijn de op dat moment actieve haarzakjes behandeld. Het kan echter zijn dat u later nieuwe haren ziet in het behandelde gebied nadat er een hormoonschommeling heeft plaatsgevonden. Dit zijn niet de haren die actief waren tijdens het behandeltraject maar haren die zijn ontstaan doordat de inactieve haarzakjes in het behandelde gebied actief zijn geworden en nieuwe haren laten groeien.

Elektrische epilatie (witte, rode en grijze haren)

Heeft u hinder van blonde, grijze of rode haren? Door elektrische epilatie kunnen deze verwijdert worden bij huidtherapeut.nl. Elektrische epilatie zorgt, net als laserontharing, dat ongewenste haren definitief verdwijnen. Elektrische epilatie kan worden toegepast in het gezicht,op lichaamsdelen en op huidtransplantaten.

Elektrische ontharen is het definitief ontharen door middel van stroom. Hierbij wordt een naaldje langs de haar in de huid geschoven naar de haarfollikel. Het naaldje geeft warmte af, zodat de haarfollikel wordt vernietigt. De haarfollikels moet een aantal seconden behandeld worden. Na elke behandeling worden de haren dunner en zwakker waardoor ze uiteindelijk verdwijnen.

Na de behandeling kan de huid wat rood zijn en kan er zwelling ontstaan. Dat zal na enkele uren wegtrekken. Verder is het van belang dat voorafgaand aan de behandeling belangrijk de haren worden geëpileerd of geharst. Alleen zichtbare haren kunnen behandeld worden met deze methode. Tussen de behandelingen door mogen haren wel geschoren of geknipt worden. Houdt er wel rekening mee dat u dit niet 1 of 2 dagen voor de behandeling doet omdat de haren dan te kort zijn om de behandeling effectief uit te voeren. Tevens is het belangrijk dat 24 uur na de behandeling het contact vermeden wordt met de sauna en zon.

Contra indicaties

 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Epilepsie
 • Actieve koortslip (wanneer deze zich in het behandelgebied bevindt)
 • Keloïd of hypertrofische littekens ((abnormale toename van littekenweefsel in de huid)
 • Ontstekingen die aanwezig zijn in het behandelgebied
 • Niet-intacte huid (wanneer de huid open is door een (schaaf)wond(je) in het behandelgebied.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw vragen 
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online