Fitzpatrick huidtypes

De Fitzpatrick huidtypes zijn ontwikkeld door de Amerikaanse dermatoloog Fitzpatrick. Hij heeft onderscheidt gemaakt tussen verschillende huidtypes door te kijken naar de hoeveelheid pigment die van nature aanwezig is in de huid, hoe de huid reageert op uv-straling en in welke mate de huid hierdoor bruin wordt of verbrand.

Echter, het Fitzpatrick huidtype model heeft geen rekening gehouden met de mengeling van verschillende etnische achtergronden waardoor sommige huiden meerdere karaktereigenschappen kunnen hebben van dit classificatiemodel.

Karaktereigenschappen

Naast dat er in de aangesloten praktijken gebruik wordt gemaakt van dit classificatiemodel, wordt er ten alle tijden rekening gehouden met verschillende karaktereigenschappen van de huid en etnische achtergronden. Tijdens de intakegesprekken met een van onze huidtherapeuten zal er daarom naar uw achtergrond worden gevraagd omdat dit is van essentieel belang is om de laser in te stellen op uw huidtype om contra-indicaties en bijwerkingen te voorkomen.

Wat zijn de 6 Fitzpatrick huidtypes?

 • Huidtype I
  Deze huid verbrandt altijd en wordt niet bruin.
  De mensen met dit type hebben een heel lichte huid en vaak rood of lichtblond haar. Op delen van het lichaam die worden blootgesteld aan de zon kunnen sproeten zichtbaar zijn. Dit is vaak zichtbaar op de (onder)armen, het gezicht, hals en de decolleté.
 • Huidtype 2
  Deze huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin.
  Kenmerken van huidtype 2 is een lichte huidskleur, blond haar en de ogen zijn groen, blauw of grijs van kleur.
 • Huidtype 3
  Deze huid verbrandt niet snel en wordt goed bruin.
  Huidtype 3 is een iets getinte huid met donkerblond of bruin haar en donkere kleuren in de ogen.
 • Huidtype 4
  Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed.
  Dit huidtype wordt veel gezien in de gebieden rond de Middellandse zee. Daarom wordt huidtype 4 ook wel het ‘’Mediterrane’’ type genoemd. De huid is meer getint en het haar en de ogen zijn donker van kleur.
 • Huidtype 5
  Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diep bruin.
  Een donker getinte huid of een bruin gele huid, zwart haar en donkere ogen zijn kenmerkend voor huidtype 5. Dit huidtype wordt vooral gezien in Aziatische landen.
 • Huidtype 6
  Deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart
  Dit wordt ook wel het ‘’negroïde’’ huidtype genoemd. Dit huidtype wordt vooral gezien bij mensen met een Afrikaanse afkomst. Huidtype 6 wordt gekenmerkt door een donkerbruin tot zwarte huidskleur, zwart haar en donkere ogen. Doordat er veel pigment in deze huid aanwezig is, heeft deze huid een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding.